×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата абдикира от отговорността да подпомага активните студенти с високи постижения


Държавата абдикира от отговорността да подпомага активните студенти с високи постижения
Яна Вангелова е председател на Националното представителство на студентските съвети
17 Май 2016, Вторник, 12:40 ч.
Автор: Яна ВАНГЕЛОВА, НПСС

Част от предложенията на Министерството на образованието не са обмислени, трябваше предварително да бъдат обсъдени
Флагман.бг дава старт на дискусията за разпределението на европейските стипендии за студенти. Публикуваме позицията на Яна Вангелова от Националното представителство на студентските съвети, която е категорична, че трябва да се търси друго решение.

През изминалите дни в медийното пространство се заговори усилено за старта на проект „Студентски стипендии”, който се реализира по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Подготовката за „Студентски стипендии” стартира през 2014 година и още тогава Националното представителство на студентските съвети (НПСС) недвусмислено реагира и не веднъж заяви своето несъгласие и протест срещу параметрите на проекта и идейната му концепция за разделяне на студентската общност.

В същото време НПСС постоянно апелираше и сигнализираше компетентните органи, че е нужна промяна в цялостната политика на държавата по отношение на студентските стипендии. Това може ясно да се види и в изготвяните от НПСС експертни становища. Още през януари 2014 година органът е изразил своите притеснения в становище, изпратено до тогавашния Министър-председател и тогавашния Министър на образованието и науката, касаещо условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации.

През април 2015 г. НПСС изготвя поредно експертно становище и подробен анализ на ситуацията относно стипендиите на студентите в страната, което е изпратено до ПК по образование и наука, до Министъра на финансите, до Министъра на образованието и науката и редица компетентни институции с цел да засили интереса и обърне внимание, че назрява проблем в политиката на българската държава за предоставянето на стипендии. За жалост към момента резултат от поредицата наши действия няма.

Събитията от последните дни не само са очаквани, но и създават впечатлението в, че държавата е абдикирала от своята отговорност не само да подпомага активните студенти с високи постижения и резултати, но и създава усещането, че студентската младеж е на последно място сред приоритетите й.

От проведената среща вчера с Министъра на образованието и науката  и експерти, която бе инициирана по искане на Националното представителство на студентските съвети, стана ясно, че МОН е отворено за диалог със студентите и засегнатите страни и предстои сформиране на работна група от експерти в областта.

В рамките на срещата бяха обсъдени възможни сценарии за излизане от така създадената ситуация и нашето мнение бе изслушано и надяваме се взето под внимание. През годините Националният студентски орган е заявявал многократно готовността си да бъде партньор на институциите при подготовката и реализирането на промени в системата на висшето образование и сега отново категорично отстояваме правото си да бъдем активната част от процесите.

Ние смятаме, че някои от предложенията на МОН не са до там обмислени, предвид че българските висши училища са държавни и частни и те разполагат с различен финансов ресурс и предложение от рода на „ВУ да отделя част от бюджета си за стипендии“ трябва предварително да бъде обсъдено с всяко едно от 51 ВУ в страната и след това коментирано и предлагано като решение на проблем, за който трябва да поеме отговорност държавата.

Категорично заявяваме, че ще продължим да работим за решаване на проблема и всички студенти да имат равен достъп до стипендии. Излезлите в медийното пространство текстове, че сме доволни от проведената среща и ще се съгласим с решението на МОН са далеч от реалността и се надяваме нашите колеги да не обръщат внимание на поредните спекулации от страна на някои медии.

За нас е важно в този труден момент да имаме подкрепата на студентската общност, ръководствата на висшите училища и партньорите ни, с които заедно да търсим най-правилното решение.

Ето защо ние, от НПСС, счетохме за крайно необходимо да сезираме Министър-председателя - г-н Бойко Борисов, ресорния вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика - г-н Томислав Дончев, и Парламентарната комисия по образование и наука за случващото се с проект „Студентски стипендии” и да представим нашите предложения за решение на проблема. Същите бяха изложени още вчера, 16.05.2016 година, на проведена среща в Министерски съвет. Г-н Томислав Дончев пое ангажимента в сряда да се направи последваща среща, на която да ни информира за възможностите за разрешаването на проблема, който засегнаха студентите в България.

В заключение, като представители на студентската общност в България ние подкрепяме нашите колеги студенти. Аз, в качеството си на Председател на организацията, заявявам, че няма да спрем да търсим възможност за разрешаване на всички проблеми касаещи студентите на България. Готови сме да използваме всички законови методи за отстояване на правата си като студенти. Готови сме да сезираме също и омбудсмана на Република България, Комисията за защита от дискриминация, Европейския студентски съюз и Европейската комисия.

В категории: Просвета


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
2
Коментара по темата
2.
Българка
17.05.2016 19:06:52
0
0
Държавата да си пести паричките за необразованата циганска популация.Образованите и способни хора,ще намерят подкрепа,стипендия и работа в държава,в която се ценят количеството и качеството на образованието,а не на яйцеклетките и сперматозоидите.
1.
Камен
17.05.2016 16:03:11
1
4
Адекватна позиция и доста на място. В крайна сметка то това беше единствената стипендия, която някакси се различава от държавната пародия.
Яна доста точно се е изказала.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори