×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нова версия: Хитлер искал да помогне на Борис III, убили са царя от Москва


07 Май 2016, Събота, 13:52 ч.

Нацисткият лидер никога не е посещавал концлагер, твърди един от биографите му


Легендата, че Хитлер е искал да убие Борис ІІІ и е поръчал да го отровят, не е вярна. Той по-вероятно е убит по поръчка на Съветския съюз. Това смята биографът на Адолф Хитлер Харалд Занднер, който издаде най-подробната досега история на живота на фюрера.
20 години историкът върви по следите на Хитлер и стриктно документира всяка негова среща, всеки час за зъболекар, фризьор, речи, визити, преговори, писма. Досега никой не е правил по-подробна биография на нацисткия фюрер и с четиритомника си Занднер успява не само да попълни липсващи места в житейската история на Хитлер, но и да опровергае някои легенди, пише "24 часа".

Като например тази, че той не е посещавал други градове освен Мюнхен, Берлин и Хамбург. „Това е най-странното, което винаги ме е учудвало. Всеки град в Германия твърди, че Хитлер никога не е стъпвал в него, няма хотел или ресторант, който да пази спомен от присъствието му. Разбирам, че е антиреклама, но това просто не е вярно”, обясни Занднер при представяне на труда си пред журналисти в Берлин. За място на събитието той избра Историческия бункер – едно от малкото места, в които Хитлер всъщност наистина не е стъпвал.

2500 страници, десетки невиждани досега снимки, четири тома на цена от 399 евро. Това е резултатът от 20-годишния труд на Занднер, който носи заглавието „Маршрутът на Хитлер".

В книгата са отбелязани и всички срещи на фюрера с българския цар Борис IIIІІІ. Занднер е запознат добре с историята на българското царско семейство. Той самият е от Кобург, израснал е в къща точно срещу дома, в който остатъка от живота си прекарва Фердинанд, познава Симеон и се е ровил в архивите на фамилията за данни от срещите с Хитлер.

„Не вярвам в легендата за отравянето на Борис III от Хитлер”, заявява историкът убедено. „Няма такъв газ, който да проявява отровното си действие дни по-късно. Борис ІІІ се среща с Хитлер на 14 и 15 август 1943 г., а царят умира на 28 август, като преди това дори е качвал Мусала със семейството си. Едва след тази разходка той се разболява мистериозно. Хитлер праща лекари да помогнат, той е имал нужда от него и е искал да му помогне. Царят ви е отровен по поръчка на Съветския съюз, не на Третия райх”, убеден е Занднер.

Версиите за смъртта на Борис са много, но е факт, че пред съдиите на Нюрнбергския процес бившият германски канцлер Франц фон Папен, по време на войната германски посланик в Турция, свидетелства, че царят е отровен от руснаците. Според дневника на германския аташе в София по това време, полковник Фон Шонебек, двамата германски доктори, които са се грижили за царя – Рудолф Зайц и токсикологът Ханс Епингер – са вярвали, че царят е умрял от същата отрова, която д-р Епингер намерил две години по-рано при аутопсията на Йоанис Метаксас - бавнодействаща отрова, която действа след седмици и причинява появата на петна по кожата преди смъртта.

Съюзническата преса стоварва отговорността за смъртта на монарха върху тогавашния националсоциалистически режим в Германия, който искал да вкара България във войната срещу СССР. Слухове за смъртта му твърдят, че е отровен по нареждане на Хитлер. В отговор германският посланик в България Адолф Бекерле отбелязва: „Невероятно колко е нагла вражеската пропаганда, която от месеци насам иска неговата смърт.” Становището на Адолф Хитлер е, че Борис III е отровен от италианската принцеса Мафалда Савойска, която е сестра на Йоанна.

Според секретен полицейски доклад от 1943 г. царят вероятно е отровен от британските тайни служби. Борис ІІІ е извикан на последната си среща с Хитлер, за да се обсъди възможността България да замести с войски излязлата от войната Италия. Царят отказва. По същото време той трескаво търси възможност да извади България от участието си в кръвопролитията, но умира, преди да се стигне до това.

За да напише книгата си, Занднер се свързва и с московския архив, но не е търсил потвърждение на тезата си в него.

Защо един човек се заема с подробното описание на всеки час от живота на личност като Хитлер? “За да отхвърля много исторически неточности. След войната всички в Германия се опитват да заметат под килима важни събития, да се отърват от връзките си с компрометирания режим. В един момент се оказа, че Хитлер не е бил никъде, не се е познавал с никого, не е разговарял, не е имал роднини, не е учил, не е ходил на ресторант... Всичко това просто изчезва от историята. А както казва Симон Визентал: “Познанието е защита! Трябва да познаваме нещо, за да се борим с него.”

Всъщност за превръщането на Хитлер в мистериозен образ допринася и самият фюрер, докато е жив. Той умело влиза в ролята на ръководител на нацията, лидер на арийците, свръхчовек.

„Той няма снимки, в които да не е в униформа. Има една-единствена и тя е била укривана – по баварски кожени гащи, преди да дойде на власт. Има и няколко във фрак, но дори и у дома си Хитлер винаги е във военна униформа”, обяснява Занднер.

Фюрерът също така избягва да контактува писмено. Негов подпис не може да се види под решения за унищожение на хора, дори и военните атаки обсъжда и нарежда устно.

„Мога да кажа за него, че е бил обсебен от разрушенията, но по стечение на обстоятелствата никога не е виждал какво е причинил на Германия. Бомбите върху немските градове падат винаги буквално часове след като той е напуснал дадено място. Чак накрая, когато се скрива в бункера си в Берлин, при последното си излизане вижда размера на разрушенията и е потресен.

Ако сте гледали „Залезът” с Бруно Ганс – филм за последните часове на фюрера в бункера, то това е той. Този образ е най-близко до истинския Хитлер”, казва биографът му. Хитлер никога не е посещавал и концлагер, цялата концепция за изтреблението на милиони невинни за него си остава теория, която подчинените му изпълняват. Но пък при нападението на Полша показва до каква степен е обсебен от силата си да разрушава.

„Има снимки и свидетелства за това. Хитлер не може да откъсне очи от пожарищата, които причиняват самолетите му в Полша. Наблюдава нападението с бинокъл от сигурно място и е буквално като парализиран от страстта си по тази разруха”, смята историкът. Всъщност в биографията му няма записани лични участия в кръвопролития или битки. Има един-единствен случай през 1919 г., когато е арестуван за участието си в уличен бой в Кобург. Кобург по-късно е и първият националсоциалистически град на Германия, там за първи път на власт идват кафявите.

В личния си живот нацисткият лидер е съвсем обикновен. Избягва лукса. Избягва дори жените. Има един-единствен скандал с него през 1933 г., когато започва афера с 16-годишната Мария Райтер. Хора от партията обаче пишат гневни анонимни писма за това, че бъдещият фюрер има сексуални отношения с малолетна. В отговор Хитлер зарязва момичето и никога повече не се чува за негова връзка с жена до появата на Ева Браун. Дори и слуховете за връзка със секретарката му Трауде не са потвърдени.

„Той има приятели, които и години след смъртта му не се отричат от него. Такива са фамилията Вагнер. Децата им го наричат чичо Волф. Никога не се отричат от връзката си с него”, твърди биографът.

Хитлер успява да печели привърженици през целия си живот. Още преди да дойде на власт, той обикаля близката на Германия чужбина. В Швейцария само с едно турне с речи събира 30 000 франка. По-късно за тези дарения не се говори, сякаш Хитлер е паднал от небето. „С тази биография обаче всички тези връзки излизат наяве. Това е целта ми”, обяснява Занднер.

В категории: Животът


7
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
7
Коментара по темата
7.
КУРТИ
07.05.2016 16:15:36
4
1
ОТВОРИ ПРОЗОРЕЦА .....ДИШАЙ ЧИСТ ВЪЗДУХ .........СПРИ ДА ЧЕТЕШ САМО ТОРАТА.......И ДА ВИДИШ КАК ЩЕ ТИ ....ОЛЕКНЕ.....ЧЕ ОСВЕН ЕВРЕИТЕ ИМА И ДРУГИ УМНИ И КРАСИВИ .....СВЕТЪТ Е ШАРЕН .......ПАРАТА НЕ ПРАВИ ДУШАТА ......И АЗ СПИРАМ .....ЧЕ ОТИВАМ ДА ХАПНА...НА МАМА ...ЛЕЩАТА .....
6.
ДО "КУРТИ"
07.05.2016 16:05:52
2
4
ПО-ЖАЛЪК СИ И ОТ ЖОРЖ БЪЛГАРСКИ С ДЕСЕТТЕ НИКА.....ТОЙ ПОНЕ ИМА ЯСНА ПРОЕВРОПЕЙСКО-АМЕРИКАНСКА И АНТИРУСКА ПОЗИЦИЯ.....А МОЖЕ И ДА МУ ПЛАЩАТ НЯКОЙ ДОЛАР......ДОКАТО ТИ САМО МРАЗИШ ЕВРЕИТЕ В ИНТЕРНЕТ......ПРИ ТОВА ПОЛУГРАМОТНО......А ДАЛИ НЯКОГА СИ СРЕЩАЛ И ЕДИН ЧИФУТ В НЕНУЖНИЯ СИ ЖИВОТЕЦ.....НО ПОНЕЖЕ СЕ ХРАНИШ ОТ ЧУЖДОТО ВНИМАНИЕ И ТРЯБВА ДА ИМАШ ПОСЛЕДНАТА ФОРУМНА ДУМА.......СПИРАМ ДА ТИ ОТГОВАРЯМ.......ДА НЕ СИ ПОВЯРВАШ, ЧЕ НА НЯКОЙ ВСЕ ПАК МУ ПУКА ЗА ИЗЛИШНОТО ТИ ПАРАЗИТНО ВЕГЕТИРАНЕ......ПРИЯТНА ВЕЧЕРЯ С БОБ И ЗЕЛЕ.....ЗНАМ, ЧЕ ПАК НЕ СИ ИМАЛ ПАРИ ЗА АГНЕШКО.....
5.
КУРТИ
07.05.2016 15:58:18
4
1
РАЗБИРАМ ЧЕ ЗАЩИЩАВАШ РЕЛИГИЯТА СИ .......НО ФАКТИТЕ СА СИ ФАКТИ ........И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ ......А ТИ НЕ ..........
4.
ДО "КУРТИ"
07.05.2016 15:24:32
2
5
НАИСТИНА СИ НЕСПАСЯЕМ СЛУЧАЙ.....ЩОМ ОТГОВАРЯШ СЛЕД НЯМА И МИНУТА......ПОНЕ ПЛАТЕН ТРОЛ ДА БЕШЕ ДА ИЗКАРАШ НЯКОЯ СТОТИНКА.......АМА СИ ТВЪРДЕ ПОСРЕДСТВЕН И ИЗТЪРКАН........
3.
КУРТИ
07.05.2016 14:59:49
4
1
СЪСРЕДОТОЧИ СЕ ВЪРХУ ТЕМАТА .......НЕ СЕ ОТКЛАНЯЙ............АКО ТРЯБВА СИ ИСПРАСКАЙ КРАТУНАТА В СТЕНАТА НАД МИФКАТА.....И ПОЧНИ НА НОВО ДА МИСЛИШ ПО ТРЕЗВО ............
2.
ДО "КУРТИ"
07.05.2016 14:54:18
2
5
САМО КАТО ТЕ ВИДЯ.....КАК ПИШЕШ С КАПСЛОК И МНОГОТОЧИЯ.....И ПО ЦЯЛ ДЕН ВИСИШ В ТОЯ УМРЯЛ СЕЛСКИ САЙТ......И СИ ТЕ ПРЕДСТАВЯМ КАКВА БЕДНА БЕЗРАБОТНА ДЕВСТВЕНА КЛАВИАТУРНА МИШКА СИ........ОБСЕБЕНА ОТ КОНСПИРАТИВНИ ТЕОРИИ.......СОРОС МОРОС ИЛЮМИНАТИ КЕМИТРЕЙЛС ХААРП И ПРОЧИЕ.......БЕЗ ЛИЧЕН ЖИВОТ И ПРИЯТЕЛИ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЖЕНА........ДАНО Е ЖИВА ОЩЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ МАЙКА ТИ ДА ТИ ПЛАЩА НЕТА......И ДА ТЕ ВИКА ОТ КУХНЯТА КАТО Е ГОТОВА ЛЕЩАТА.....НЕЩАСТЕН ИЗЛИШНИК С ПРЕТЕНЦИИ ДА МУ Е ЯСНО ВСИЧКО СИ ТИ.........
1.
КУРТИ
07.05.2016 13:53:00
4
1
И ЦАР БОРИС И ХИТЛЕР И СТАЛИН СА ЕВРЕИ .......ЗА СВЕДЕНИЕ ДЕ.....ЦАР БОРИС ...БАЩА ФЕРДИНАНД ЧИСТИ ЕВРЕИ ......БРАТОВЧЕДИ С АНГЛИЙСКАТА КРАЛИЦА ....ЕВРЕЙКА .....КРЪВНИ ВРЪСКИ С ФРЕНСКИТЕ КРАЛЕ МИРОВИНГИТЕ.......ЕДИН ОТ ТЯХ ЖЕНЕН ЗА ЖЕНАТА НА ХРИСТОС ....МАРИЯ МАГДАЛЕНА.......ТАКА БОРИС И СИМЕОН СЕ ЯВЯВАТ ПО КРЪВНА ЛИНИЯ РОДА С ХРИСТОС.......ХИТЛЕР ...ПОЛУЕВРЕИН....МАЙКА АВСТРИЙКА ....БАЩА...ЕДИН ОТ БРАТЯТА РОТШИЛД ....ЖИВЕЕЩИ ВЪВ ВИЕНА ......СТАЛИН .....МАЙКА ГРУЗИНСКА КНЯГИНЯ БОГАТА ТЪРГУВАЩА С ГРУЗИНСКИ КОНЯК В ГЕРМАНИЯ .....ТАМ СЕ ЗАПОЗНАВА С ЕДИН ОТ БРАТЯТА РОТШИЛД ....ОТ ТАЗИ ЛЮБОВ СЕ РАЖДА СТАЛИН .......СЪЩЕСТВУВА КОНСПИРАЦИЯ ЧЕ ХИТЛЕР КАТО МЛАД ХУДОЖНИК ВЪВ ВИЕНА СЕ Е СРЕЩНАЛ СЪС СТАЛИН МЛАД И НАДЕЖДЕН БАНДИТ УБИЛ ДО ТОЗИ МОМЕНТ 56 ДУШИ И ОГРАБИЛ 2 ВЛАКА ......НА КРАЙБРЕЖИЕТО НА ТИХИЯ БЯЛ ДУНАВ .....ПОД КРИЛОТО НА ФАМИЛИЯ РОТШИЛД 1913 И ОЩЕ ПРЕДИ 1 СВЕТОВНА ВОЙНА ......СИ УГОВОРИЛИ РОЛИТЕ ЗА 2 СВЕТОВНА ........
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата
Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори