×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Печеливш бизнес ли е отглеждането на рапица? Вижте отговора!


Печеливш бизнес ли е отглеждането на рапица? Вижте отговора!
Бургас е на водещо място в страната по отглеждане на рапица
05 Май 2016, Четвъртък, 04:08 ч.
Източник: capital.bg, снимка: burgas1.org

Пазарът се пренасити, а цената й постоянно пада
Ширнали се жълти пролетни полета. Ако първата ви асоциация е за слънчогледи, сбъркали сте сезона. Красотата на засетите с нетрадиционната за страната рапица площи обаче се измерва не само в приятна гледка за пътуващите из България, а и в бизнес потенциал.

Маслодайната култура, която допреди десетилетия е буквално непозната на доста от местните производители, днес вече е заела своето неизменно място в почти всяко голямо зърнено стопанство.

Причините за експанзията й са няколко. Първо, условията за отглеждането на рапица в България са благоприятни. Второ, широкото й приложение в производството на фуражи, биогорива, олио, медицински и козметични изделия, в някаква степен гарантира и стабилен и ликвиден пазар. И трето, само преди около четири години цените на българската рапица достигнаха пик от 940 лв./тон, което я направи една от най-печелившите зърнени и маслодайни култури.

Днес нещата изглеждат различни. Цената на рапицата от миналогодишната реколта в момента е около 680 лв./тон и се очаква тя да падне до 600 лв./тон за новата реколта със старта на жътвената кампания. Отделно разходите за отглеждането на културата са високи и ще останат такива, за разлика от изкупните цени, за чиято стойност никой не е оптимист в следващите поне две години. Като прибавим към това и множеството рискове, на които е изложена маслодайната култура до самото й прибиране от полето, минусите стават повече от плюсовете.

Въпреки това площите с рапица в страната не намаляват драстично, а и производителите заявяват, че интересът им към отглеждането е траен.

Трудно, скъпо и рисковано

В последните години в България се реколтират между 1.3 и 1.8 млн. дка рапица годишно. Най-значителни площи със зимната маслодайна култура има в областите Плевен, Бургас, Добрич и Ямбол. Дори да искат да увеличат насажденията обаче, фермерите просто нямат тази възможност.

"Рапицата по правило не може да заеме повече от 10-20% от полетата със зърнени и технически култури

в едно стопанство поради две причини. Първо, тя трябва да се сее на едно и също място през времеви интервал от поне 4 години, защото натоварва почвата и носи болести. Второ, това е скъпо производство, а културата не е чак толкова устойчива на зимните условия"
, казва Ангел Вукодинов, зърноприозводител и собственик на "Вуки" ООД. Той пояснява, че сухият студ може да бъде фатален за нея, а и в годините се е случвало много фермери да имат напълно пропаднали реколти заради измръзване.

Действително рапицата е сериозно застрашена до самото й прибиране от полето, защото е и особено апетитна за вредителите поради това, че излиза първа от всички култури.

"Разходите по отглеждането й са по-високи не само заради инвестициите в борбата с вредителите. Културата прави много маса, а тази маса изисква хранителни вещества (торове). Освен всичко при нея е необходима и много фина обработка на почвата, тоест много технически операции", обяснява Вукодинов. По негови данни, семената също са относително скъпи, а обичайно себестойността за отглеждането й е около 170-180 лв./дка. За сравнение, себестойността при отглеждането на слънчогледа е 130 лв./дка.

Годишната норма на печалба от отглеждане на рапица, по думите на Вукодинов, може да достигне 30-40%, но тези числа не трябва да се вадят от контекста на субсидиите, които производителите калкулират като печалба. Освен това има и години, в които, ако реколтата пропадне, фермерът не получава доход срещу направения разход по засаждане и отглеждане.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов обяснява, че доходът на фермера от рапица зависи от твърде различни фактори. В Северна България, където има повече валежи, по-плодородни почви и и се сеят огромни масиви, производствените разходи са по-ниски, а добивите - по-високи, което прави отглеждането на всички зърнени и маслодайни култури по-печеливша дейност.

"Трудно е да се изчисли, но условно можем да приемем, че средно разходът на производителя за рапицата е 150 лв/дка. При един добив от 250 кг/дка и цена от 60 ст./кг, приходът на фермера е точно 150 лв. Реалната печалба е само получената субсидия, но много често от нея се покриват рентата и данъците. Поради тази причина има много зърнопроизводители, които завършват последните години като нулеви", казва Русалов.

Той уточнява, че подпомагането на културата не се различава от подпомагането на другите зърнени и маслодайни култури и идва основно по линията на директните субсидии за декар. Русалов прогнозира, че в близките години високата себестойност и по-ниските пазарни цени на маслодайното растение няма да доведат до нормални приходи за стопанствата. Под нормални той разбира такива, които са достатъчни за възпроизводството в селскостопанския цикъл.

Намаляващият износ

По-голямата част от произведената в страната рапица обичайно е за експорт. Културата години наред попада в топ 10 на селскостопанските продукти, които имат най-голяма стойност на износа, а традиционните й пазари са страните от ЕС. През 2011 г. експортът на рапица е бил за над 410 млн. лв., а България петият - най-голям износител в света на тази култура.

През 2010 г. страната е дори по-напред в това отношение - била е вторият най-голям. Този рекорд обаче не само не се повтаря в годините след 2011 г., а напротив, започва по-скоро негативен тренд (виж графиката). По данни на НСИ, през 2015 г. износът на рапица е бил за едва 189 млн. лв., спрямо 299 млн. лв. година по-рано. Спадът в стойността на експорта при маслодайната култура е значителен - 37%. Освен това от страната продължава да се изнася основно необработена суровина и много по-малко вторични продукти с добавена стойност.

Свиването на износа в последните години идва като ефект от това, че рапицата се използва основно за производство на биогорива, и докато тяхното предлагане расте, потреблението им продължава да е слабо и да зависи от отделните национални политики. В същото време индустрията се насочва към второ поколение биогорива, които нямат негативен ефект върху ползването на земята. Такива са сламата, дървесните отпадъци и други.

Въпреки това българската рапица остава ликвидна стока. "Ние имаме едно конкурентно предимство и то е, че тук културата излиза месец по-рано от времето, в което се събира в големите държави производители в Европа като Германия, Франция и Полша", казва Ангел Вукодинов. Очакванията за тази година също са добри. Засетите площи с рапица са близо 1.7 млн. дка и на този етап няма някакви конкретни неблагоприятни условия, които биха отклонили добивите от средните за страната. "Още с посяването паднаха добри валежи, но заради топлата есен рапицата прорасна на някои места, което доведе и до използване на регулатори на растежа, за да не бъде унищожена през зимата. Зимата обаче беше топла и всичко се разви благоприятно. През пролетта започнахме кампанията за борба с вредителите

Очакваме да има известни пропаднали площи заради атаки на вредители само в Плевенско и Добричко", разказва председателят на НАЗ Светослав Русалов.

Тазгодишният добив на рапица най-вероятно ще е подобен на миналогодишния или около 400 хил. тона.

Шанс на вътрешния пазар

Алтернативата на износа са продажбите на вътрешния пазар, които макар и в по-малки мащаби са добър вариант за реализацията на продукцията. "В България рапицата се купува за производство на биодизел. Рафинериите дават цена, по-висока с 10 лв. за тон от тази, която предлагат износителите, защото си спестяват транспортните разходи", казва Вукодинов. За установените във времето партньорства с българските производители потвърждава и търговският директор на "Астра биоплант" Деян Станков.

Компанията има преработвателен капацитет 350 хил. тона зърно, който се опитва да изпълнява всяка година и работи основно с рапица, слънчоглед и соя, като притежава и два завода за производство на биодизел с капацитет 160 хил. тона. "Астра биоплант" е сочена за лидер в производството на биодизел в региона.

"В последната година преработихме най-много рапица, но бизнес климатът за покупка на суровини в България е много труден. Ние практически сме в конкуренция с големите международни компании от ранга на Cargill и Glencore, които имат представителства в България. Много често тези компании сключват предварителни договори за експорт, а когато не могат да ги изпълнят, буквално в последния момент дават по-високи цени", казва Станков. По-високите цени са причина в последните две години компанията силно да ограничи покупките от българския пазар.

"Сега набавяме само около 30% от нужните ни за производството суровини от България, а останалото внасяме по река Дунав от Унгария, Румъния, Сърбия и Молдова", казва Станков. Той уточнява, че повече от половината от необходимите рапица и слънчоглед обикновено се купуват по време на жътвените им кампании, но много от производителите предпочитат да задържат количества в очакване на по-високи цени.

Компаниите, които се занимават с производство на биогорива реално нямат възможност да отглеждат самостоятелно всички маслодайни култури и да се застраховат срещу високи цени, защото няма как да засаждат години наред рапица на една и съща площ.

Станков обяснява, че биодизелът остава търсена, но също така и много предлагана стока, а сривът на петрола е оказал силно влияние върху цената му. В момента тон от екологичното гориво се предлага за 800 евро, което е спад с около 100 евро за последните три години.

Цената на рапицата поне в близко бъдеще ще следва настроенията на пазара на биогорива, зад който се крие идеята за по-чист и щадящ атмосферата транспорт. В същото време обаче тази идея среща и все по-критични гласове, които казват, че отглеждането на земеделски култури за горива всъщност ще изостри недостига на храни и няма как едно производство да е биологично, ако то натоварва почвите и използва повече енергия отколкото добива. Тоест в дългосрочен план бизнесът на жълтите полета ще зависи в голяма степен и от това кога индустрията ще намери по-справедливия и евтин заместител на земеделските култури.

В категории: Бизнес


2
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
2
Коментара по темата
2.
Ще припадна!
05.05.2016 09:40:52
0
11
Флагман цитира Капитал! Нямам думи просто, накъде отива този свят?
1.
Петко
05.05.2016 08:28:12
0
22
Тази статия излезе в Капитал преди 5-6дена,толкова ли време ви трябваше да я копнете
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори