×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Уникален запис: Как съветничка на Плевнелиев обяснява иновациите и добавената стойност (ВИДЕО)


Уникален запис: Как съветничка на Плевнелиев обяснява иновациите и добавената стойност (ВИДЕО)
Анна-Мари Виламовска е съветник на президента по иновациите
03 Май 2016, Вторник, 21:32 ч.
Източник: blitz.bg

Тя е доктор по приложна микроикономика. Казано по друг начин - иконометрист. А по много скучен начин - приложен статистик
Бележка. Текстът по-долу е снет 1/1 от началото на съответното предаване - целта е да представим разговора в неговата последователност и без да манипулираме контекста. Така в."Сега" анонсира видяното и чутото в тв предаване, в което съветничка на президента Плевнелиев се изказва за иновациите, добавената стойност, Световната банка и разни други работи...Водещ, Bloomberg TV Bulgaria: Високата добавена стойност в икономиката - в пряка зависимост от иновациите. Нали за това става дума?

Анна-Мари Виламовска, съветник на президента по иновациите: Това е точно така! И всъщност според мен разказът за България трябва да започне доста назад във времето. Мога ли да попитам дали знаете нещо за д-р Наджаков?

В-щ: Не.

АМВ (въздиша): Д-р Наджаков е един от бележитите българи, които не са познати в България*. Той е авторът на технологията, която всички ние познаваме като фотокопирна машина. Живял е и всъщност неговият патент датира от 30-е години на 20 в. И когато говориме за потенциала на българската икономика и често споменаваното име Джон Атанасов, всъщност до него има още много.

В-щ: Само че тия хора не са останали в България по някаква причина.

АМВ (въздиша): Съдбата им е различна.

В-щ: И това нещо се случва не в последните 10-15 или 20 години, а много повече.

АМВ: Мисля, че да в исторически план. Но все пак трябва да имаме НА предвид, че и Първата световна война, а и Втората световна война, са имали много интересен ефект върху може би развитието на икономиките, на културата - на глобално ниво. Една съвсем различна права - голяма част от културния елит на Съединените американски щати всъщност мигрира именно в този период. Към Западното крайбрежие конкретно. Но връщайки се на нашата тема (КОЯ? - ред.). Според мен живееме в едно изключително динамично, много несигурно и трудно предвидимо време. Както политически, така в голяма степен и икономически. Но този процес на миграция, той е двустранен. Що се отнася до икономиката и високите технологии, имаме примери за доста българи, които имат компании в повече от една държава. И нямам предвид Панамския списък (водещият учтиво се засмива), а изцяло легитимни и прозрачни, отговорни компании. IT бизнесът е богат на такива примери. Компании, които са в България, във Великобритания и в САЩ.

В-щ: Разрешавате ли ми да ви задам личен въпрос (гостенката свенливо се усмихва). Вие самата имате интересна история.

АМВ (кима): Разрешавам.

В-щ: Бекграундът ви е Съединените щати.

АМВ: Да, моята история е доста интересна.

В-щ: Важно е кой говори! Затова ви питам.

АМВ (свенлива усмивка): Разбирам. (Отмята коси.) Аммм. Всъщност моята майка е българка! Моят баща е поляк. Моето ранно детство е в Полша, по-нататък в България, а след това - пътувайки. Но моето образование и моята кариера са в Щатите. Това е така.

В-щ: Каква ви е специалността?

АМВ: Аз съм доктор по приложна микроикономика. Казано по друг начин - иконометрист. А по много скучен начин - приложен статистик. (Непринуден смях.)

В-щ: Колко време прекарахте в Щатите?

АМВ: 10 години!

В-щ: И какво се случи след това?

АМВ: А междувременно се случиха Световната банка, благодарение на които всъщност работих почти в цял свят. Включително Южна Азия, Централна Азия и Източна Европа. И там целта ни беше да разберем начина по който пенсионните системи могат да се реформират, така че да са фискално и актюерски устойчиви, но в същото време да нямаме част от проблемите, които ние имаме в България.

(И така още 20 минути.) Вижте видеото ТУК

В категории: Политика


15
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 4
15
Коментара по темата
15.
За
04.05.2016 10:06:58
1
4
Плевню дето бил немска ли швейцарска ли, овчарка ли или каквито ги дрънкаше в началото с тънко гейско гласче, за него нищо лошо разбира се. А тая си му е лика прилика.
14.
КУРТИ
04.05.2016 08:56:38
2
5
КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМАИ , ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА ЦИОНИЗМА ...........
13.
o==]====>KYKY<====[==o
04.05.2016 08:53:52
0
3
Идиот кур/Т/ви България е 7 мил. застаряващо население. Който иска да ни нае бе ще му е ама толкова лесно. Без служби, без конспирации сме пак обречени ако решат да ни е ат
12.
ПОЛИТБЮРО НА БКП
04.05.2016 08:48:48
2
3
Курти/истината/да те ева психопата извратен. На заплата ли си на Надник ли си, идиот. На всяка манджа мерудия. Иди се лекувай.
11.
Картата
04.05.2016 08:42:13
3
1
Курти какъв ти е проблема със Израел, ако не бяха там да мачкат най неразвитите араби и да им дават работа те щеха сега да са първи мигранти тул.
Да благодарим на Израел.
Не само са най добрите музиканти и писатели. Те са най добрите адвокати и финансисти.
Да си видял беден Израелец?
Това е стегната страна която ни трябва за да мачка пигмеите там. Израел е приятел на България.
Хиляди Българи са се изучили там.
10.
КУРТИ
04.05.2016 08:34:53
2
4
ВСЯКО ДЕТЕ ЗНАЕ ЧЕ ТУРЦИЯ И ИЗРАЕЛ ИСКАТ ДА СИ ПОДЕЛЯТ БЪЛГАРИЯ ......ПЪРВИЯ ЕТАП ......ВЕЧЕ Е НА ЛИЦЕ .......ЛЪСНАХА БЪЛГАРСКИТЕ ЧОРБАДЖИИ ......ПРЕДАТЕЛИ ......АНАТЕМА......
9.
plevnqta
04.05.2016 08:34:21
2
6
ynikalno prosta maryla
8.
Истината
04.05.2016 08:23:11
11
2
Всяко дете знае че Русия води войни за да открадне нефта ни и на страните във Черно Море.
На нея не и трябва повече територия ами повече роби и нефт. И затова атакува Украйна и Грузия. Всяко дете знае че монголците във Кремъл са обречени когато нефта падне на $2 те ше трябва да продават земя защото нищо друго не може да произвеждат. Всяко дете знае че Флагман е страница на КГБ и бълва статии против Европа и САЩ. Всяко дете знае че Флагчан плаща по $250 на бедните си журналисти да пишат статии против Украйна. Всяко дете знае че Флагман нямат дори един журналист който да е следвал във Америка а вече дават мнения на тази тема. Всяко дете знае че Агента Гоце Първанов има $80 милиона а Плевнелиев само $2 милиона. Всяко дете знае че докато Плевнелиев ни рекламира пред целия свят по най свестен начин, КГБ умира и се разлага, защото не може да краде от България.
7.
КУРТИ
04.05.2016 08:03:22
2
7
АМУДЖИТЕ ПОЛУЧАВАТ ВИЗИ И В ЕВРОПА НАХЛУВАТ 50 МИЛИОНА МИРИЗЛИВЦИ , ......ЗА КАПАК БЪЧВАРОВА ОТИВА НА КРАКА ПРИ СУЛТАН ЕРДОГАН ДА РАСПИСВА.........В БУЛГАРИСТАН ЩЕ ОСТАНАТ 10 МИЛИОНА АМУДЖИ .......ДОТУК БЕШЕ .........БОТЕВ ЛЕВСКИ , КАРАДЖАТА ИМ ТУРИХА ПАК ПОТУРИТЕ И ФЕСА .........АПРОПО КОЛКО Е ЦЕНАТА НА АПАРТАМЕНТ В МАЯМИ............
6.
до 2
04.05.2016 07:44:04
4
9
Да права си . Плевнелиев е доказано по голям КРАДЕЦ от агент ГОЦЕ. Въпреки яе и Гоцката се старае в присвояването
5.
baihui
04.05.2016 07:11:55
3
8
Промит протестантски мозък !
4.
уф
04.05.2016 06:51:13
2
3
A Флагман как вие ще казвате кой е учен и кой не е след като вие сте порно-крими?
Каква поза ви харесва да ви ебем?
3.
Юрий
04.05.2016 06:49:20
4
4
Флагман, стойте си със темите за престъпността, нямате икономист не ставате за сериозен журнализъм. Защо не пишете за порното което продавате и лансирате във 50 % от статиите си.
Вие сте порнографска жълта КГБ медия.
2.
Янка Янкито
04.05.2016 06:47:40
17
9
Плевнелиев е много много много нива над Агента Гоце Първанов, съжалявам за евтината атака която правите срещу тази жена (дали е съветничка дали е консултант номер 100) не се знае.
Явно не ви харесва в Европа, заминавайте за Ростов на Дон.
1.
А
03.05.2016 23:52:46
13
13
Айде почна се със смешните атаки срещу евентуалното кандидатиране наПлевнелиев отново за Президент..И къде е проблема?Никъде!Момичето казва съвсем точно и аргументирано фактите!Всеки стенографски запис на разговор в тв студио би изглеждал странно като е в писменна форма
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори