×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Двата лагера в ГЕРБ си раздават тежки шамари, тази битка ще реши кога ще са новите избори


Двата лагера в ГЕРБ си раздават тежки шамари, тази битка ще реши кога ще са новите избори
ГЕРБ преяжда с власт и назначи на ключови позиции куп недоразумения, категоричен е Драгомир Стефанов
03 Май 2016, Вторник, 16:46 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Лобито около Цветан Цветанов иска да издигне Борисов за кандидат-президент, за да загуби премиерът контрола в партията
Драгомир Стефанов е лидер на Движение „Гергьовден“. Роден е през 1980 г. в Бургас. Завършил е УНСС със специалност „Финанси”, доктор е по икономика. Стефанов е едно от новите лица в българската политика.

-Г-н Стефанов, каква е позицията на Движение „Гергьовден“ за новоприетия Изборен кодекс?

-Останахме с впечатлението, че управляващите правят промени в Изборния кодекс в услуга на техните тяснопартийни виждания. Имаше опит да се провали референдумът на Слави Трифонов, да се промени продължителността на кампанията. Пускат едни предложения и ако има брожение, ги оттеглят. Но това е стара тяхна политика. Стана практика на управляващите за всяка реформа да лансират нещо в медийното пространство, да видят как ще се реагира и после да оттеглят две-три от предложенията си, за да остане усещането, че отстъпват, а всъщност постигат точно това, което искат. Това нормалният подход ли е? Нормалният беше да се проведе широк диалог с партиите в парламента, неправителствените организации и общности. А те дори не го направиха с коалиционните партньори. Всичко се случваше пред медиите. В последния момент се договаряха и пренаписваха правилата.

-Ще намали ли влиянието на ДПС задължителното гласуване?

-Винаги съм бил скептичен, че задължителното гласуване ще намали влиянието на ДПС. В градовете със смесено население активността не е много по-висока. Едно такова задължително гласуване има опасност не само да не отслаби влиянието, но и да го засили. Хората, които живеят в малки общности и са с по-ниско образование, ще се съобразят със закона и ще отидат да гласуват, а тези, които са с по-високо самочувствие и образование, по-скоро ще се ядосат, че превръщат правото да избираш в задължение. Ние общуваме с такива хора и те казват: Напук на системата няма да отида да гласувам! Колкото до т.нар. корпоративен вот, който се очаква да се минимизира чрез купените гласове, не вярвам, че там ще има кой знае какъв резултат. Истината е, че пари в големите партии, които основно купуват гласове, има достатъчно. В момента те купуват толкова, колкото им трябва. Ако се нуждаят от още – ще си накупят.

-На какво според Вас се дължи хиперактивността на премиера Бойко Борисов през последните няколко месеца?

- Поведението му е точно като в предизборна кампания. Започна публични акции за борба с корупцията, която сякаш се е появила от днес. Това, което видяхме в столицата с тези спирки, случващото се в Центъра за градска мобилност, Фонда за лечение на деца в чужбина. Това са неща, които Бога ми сигурен съм, че правителството знаеше отдавна за тях и в момента трупа пиар. Ако се вгледаме в детайлите, ще видим, че премиерът вдига рейтинга си и в самата партия ГЕРБ. Т.е. -ако преди няколко месеца лидерството му не бе поставено под съмнение, днес не бих заложил, че той е единственият фактор в ГЕРБ. Очевидно е, че има два лагера, които си раздават тежки шамари и всъщност ще предопределят как ще се развият и изборите за президент, и кога ще има евентуални предсрочни парламентарни избори.

-Какъв сценарий виждате – предизвикани избори от ГЕРБ, защото Борисов сам каза, че партньорите му го „държат на ветровито“ или нов вот заради провал на управляващата коалиция на президентския вот?

-ГЕРБ симулира, че прави коалиционна политика, а всъщност управлява абсолютно авторитарно. Пред медиите се появят непрекъснато, че някой от партньорите извива ръцете на ГЕРБ, а те не се съобразяват изобщо с тях. В опита си да бъдат забелязани от управляващите, партньорите в коалицията се опитват да покажат, че съществуват с някои чисто медийни реакции, което трябва да остави усещането, че едва ли не извиват ръцете на ГЕРБ. Нищо подобно! В ГЕРБ никога не са имали добра коалиционна култура и не се съобразяват с никого. Те имат закалката още от първия си мандат, когато управляваха на автопилот цялата държава. Заради това не вярвайте на тези му думи! Избори ще има тогава, когато двете крила се скарат и не могат да разделят властта си.

-Чии са депутатите на ГЕРБ – на Цветанов или на Борисов?

-Не смея да съм категоричен по този въпрос. Ако съдим по случилото се преди две седмици, когато цялата парламентарна група застана зад депутата Ирена Коцева, когато Борисов й поиска оставката, може да си направим извода, че е на Цветанов. Но това е само част от проблема. ГЕРБ очевидно нямат потенциал да управляват сами, нямат капацитет от хора да заемат ключовите длъжности в държавата. Те се задъхват от власт, преяждат. Назначиха целия си среден и нисък ешелон на ключови позиции. Заради това и всеки ден гледаме някакви калинки и недоразумения като този шеф на Центъра за градска мобилност в София, който на 36 години се движи с две пилотни коли, сякаш е шеф на НСО, а не на паркинги и гаражи.

-Възможно ли е Бойко Борисов сам да поиска нови избори, за да постави нови доверени лица на водещите места в листата и да си върне контрола върху групата?

-Борисов не иска предсрочни избори. По-скоро лобито около Цветан Цветанов иска предсрочни избори и издигането на Бойко Борисов за кандидат-президент, за да загуби Борисов контрола в партията.

-Но премиерът категорично отхвърля възможността да се кандидатира за президент?

-Това още повече ме кара да мисля, че той ще бъде кандидат-президентът на ГЕРБ. Важно е каква кандидатура ще бъде издигната от опозиционните партии. Ако тя е силна и би застрашила властта на ГЕРБ, Борисов ще излезе на избори. Защото добре знае, че провал на президентските избори, означава предсрочен вот.

-Виждате ли участието на кмета на Бургас Димитър Николов под някаква форма в националната политика?(интервюто е направено часове преди Бойко Борисов да обяви, че Николов няма да е кандидатът за президент на ГЕРБ., б.а)

-Той е едно от обсъжданите имена. Безспорно подобри изключително много състоянието на града, но има и някои спорни решения, чиято целесъобразност ще се доказва в годините. Но ако трябва да бъдем честни, мисля, че ще е силен кандидат. Макар че Митко Николов има опит само в изпълнителната власт, той е управленец, не знам дали ще му пасне президентската институция. Самият той в последните години започна да прави някакви опити за публичност, но оставам с впечатлението, че е скромен човек, избягва да е акцент, докато за президент е точно обратното.

-Коя ще е фигурата, която може да обедини ляво-центриските партии?

-От една страна трябва да е сериозен мъж с политически бекграунд. България има нужда от обединител. Трябва ни човек, който да е визионер и да начертае стъпките пред страната в следващите 5-10 или 15 години, а не да издига като приоритет пред страната санирането. Това е важно за милиони българи, но трябва да бъде част от програмата на правителството, не на президентството.

-С кои партии бихте седнали да говорите и кои категорично отхвърляте като партньори?

-Знаете, че Движение "Гергьовден" участва в последните два месеца в поредица кръгли маси за президентските дебати. Там присъстват и хора от ВМРО, бившите ни партньори от Народен съюз, ГОРД. 10-ина формации се събираме, общуваме и нашето желание е наесен да имаме общ кандидат.

-Логично ли е да издигнете Ивайло Калфин?

-Мога да кажа само, че той е една от кандидатурите, които отговарят на нашия профил, но може и да е друг. Още е много рано.

-А Красимир Каракачанов?

-Да, той също е сред обсъжданите имена. Бих ви отговорил по същия начин – още е рано.

-Божидар Димитров!

-По-скоро не.

-Останахте ли огорчени, че доскорошните ви коалиционни партньори от ЗНС на Румен Йончев приватизираха марката „Народен съюз“, с която участвахте заедно на местните избори и постигнахте смея да твърдя много добър резултат?

-Всъщност за нас беше малко необяснимо как Земеделският народен съюз – една от много земеделски формации, имащи претенции, че са наследници на БЗНС, се отказаха от тази битка и си смениха името на Народен съюз като привлякоха фигури от БАСТА и от гражданско сдружение Бъдеще за развитието на България. Ние с интерес ще наблюдаваме тяхното развитие. Бих им обърнал и през вашата медия внимание да не забравят, че са избрани и с наши гласове. Добре е да си спомнят за всички хора, които са ги подкрепяли и избирали за депутати и общински съветници. Като коалиция Народен съюз спечелихме 80 хил.гласа на местните избори и имаме много общински съветници.

В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
11
Коментара по темата
11.
Cheyanna
15.01.2017 08:47:40
0
0
A minute saved is a minute eadner, and this saved hours!
10.
До Сивов
04.05.2016 11:34:31
0
3
МОРАЛ!
ПОЧТЕННОСТ!
Точно ти ли измамнико !
9.
Иван Сивов
04.05.2016 09:28:08
0
6
Какъв е този Драгомир.
"Гергьовден " е само Дилов и Маринчев.
Маринчев опъва а този говори врели некипели !
Не е честно и почтено!
8.
пешо кура
03.05.2016 22:55:23
1
5
Най голямото недоразумение е Мимето
7.
Истината
03.05.2016 22:30:48
3
3
Нищо не научихме от този боклук.
Съжалявам ама ако това ви е първата статия сте много слаба уебдтраница. Ние си мислен че вие сте страница на КГБ, защото често триете коментари против режима на Путин а през останалата време се бутате при МВР да смучите данни за престъпления. Явна е схемата.
Не сте казали никога нищо позитивно за Европа и САЩ точно като някой мразеща КГБ медия.
6.
Эээ
03.05.2016 20:49:53
3
11
Новия Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Кольо Колев! Три в едно - разбира ги нещата, анализира, прогнозира.
5.
666
03.05.2016 20:28:13
0
17
Това е началото на края на ГЕРБ
4.
Великденски
03.05.2016 20:24:40
8
6
Tъпанари гергьовски.....
3.
Боцмана
03.05.2016 20:15:39
3
23
Не мога да си обясня какъв тъпир трябва да си,че да си привърженик и да гласуваш за ГЕРБ....това е мазохизъм!
2.
75
03.05.2016 19:58:08
1
20
това отдавна се знае а не е и публична тайна че борисов и цветанов не се понасят нека да лъжат пред медиите че всичко е нормално има два лагера в герб и това отдавна се знае че едните в герб държат на цветанов а другите на борисов герб рано или късно ще се разпадне
1.
КУРТИ
03.05.2016 19:25:54
8
22
УЧУДЕН СЪМ ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА УМНИ И ПРОЗОРЛИВИ МЛАДИ БЪЛГАРИ .....А НЕ САМО СЕЛСКИ ХИТРЕЦИ ВЪРТЯЩИ ГЮБЕЦИ НА СЛЪНЧАКА.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори