×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Арх. Калин Тихолов - властелинът на ротондите


Арх. Калин Тихолов - властелинът на ротондите
Ротондите в крайморския сарай на Ахмед Доган (вдясно) и в центъра на Ботевград (вляво) са лика-прилика и са проектирани от арх. Калин Тихолов
Тема в развитие
виж още
скрий
27 Април 2016, Сряда, 13:53 ч.
Източник: Capital.bg, снимки: Capital.bg

Как арх. Тихолов опаса България с еднотипни кръгови постройки с купол, от сарая на Доган край Бургас до ботевградския център

В петък следобед екипът на "Капитал" затваряше последния си брой (в който водещите материали бяха по темата за новият крайморски сарай на "естествения почетен лидер" на ДПС Ахмед Доган), когато буден читател ни изпрати писмо на електронната поща на редакцията. На него му направило впечатление изключителната прилика между беседката пред т.нар "гребна база" и подобна конструкция, която от близо три години краси центъра на Ботевград.

Очевидната прилика - конструкциите са на практика идентични - събуди любопитство. Бърза проверка потвърди единствения логичен извод: двете постройки са на един и същи човек. Става дума за арх. Калин Тихолов, който стана известен най-вече с това, че по времето на кабинета "Орешарски" управляващата коалиция се опита да го назначи на специално създадения тогава пост министър на инвестиционното проектиране.

Освен инвестиции, арх, Тихолов очевидно обича да проектира и ротонди. Това име носят странните конструкции, както научаваме от сайта на проектантската фирма "Р.С. Инженеринг ЕООД", изградила ротондата в Ботевград. До момента успяхме да намерим четири почти идентични ротонди. Една в сарая на Доган край Бургас, една в центъра на Ботевград, една в хотелските комплекси на покойния Младен Мутафчийски "Хелена Ризорт" - Слънчев бряг и една в комплекса "Орфей" в Девин, собственост на бившият вицепрезидент на "Мултигруп" и основен спонсор на ДПС Николай Вълканов. За последната няма категорично потвърждение, че е проектирана от Тихолов, освен очевидната ротонда.

Една ротонда за 317 хил. лв

От всички тези проекти най-странен е този в Ботевград. Не само защото другите са частни инвестиции (доколкото проектите на Доган могат да се нарекат частни, а не например - публично-частно партньорство), а и заради многото въпросителни около проекта.

"Изпълненият проект "Ротонда и околно пространство" вдъхва нов живот и естетика в центъра на Ботевград", пише в представянето на обекта, който между другото е номиниран за наградата "Сграда на годината" през 2015 г. Проектът за обновление на централната градска част, известна като "Форумът", започва през 2006 г., когато на власт за първи път е станалият пословичен с лъкатушенето си между различни политически партии кмет Георги Георгиев. През дългата си политическа кариера той премина през ГЕРБ, НДСВ, БСП и за малко да стигне дори до "България без цензура", но най-вече успя да изгради система на управление на общината, която най-просто може да бъде описана като еманация на местния феодализъм.

Но обратно към ротондата в Благоевград. След като проектът е спечелен от фирма "Урбано", през 2011 г. той мистериозно отива при "Архитектурно строителна асоциация" ООД на арх. Тихолов. Как и защо е станала тази промяна, няма яснота.

Изграждането на централна градска част "Форум" ще струва 833 000 лева, пише сайтът Botevgrad.com през 2013 г., малко преди да бъде завършен проектът. От тях 317 хил. лв. са съсредоточени във втория етап от строежа, който всъщност е изграждането на самата ротонда. Заради цената, а и заради естетическите качества на постройката, нейното построяване предизвиква интересни дебати в Общинския съвет (тогава контролиран от мнозинство, близко до Георгиев).

Така например, когато гражданин пита кмета дали купола на ротондата не му напомня на минаретата на джамия, той отрича. "В българското православие куполът е същият и той не е бароков, а се казва необароков. Бароковият стил е на Часовниковата кула. А този на Ротондата е необароков и е характерен за Православието", аргументира се кметът Георги Георгиев, цитиран от сайта balkanec.bg. От Георгиев разбираме и какво символизират трите топки на купола - първата топка-земя, втората-въздух и третата – море.

Опитахме да попитаме самия архитект Тихолов за символиката и предназначението на тези постройки, но не успяхме да се свържем с него. Според арх. Виктор Чолаков например, те не бива да бъдат определяни задължително като "кичозни" или "грозни". Той разказва, че ротондите са често прилагани по черноморието поради факта, че там се строят много "нео-барокови" сгради, на които подхождат. "А се строят такива сгради, защото такива се търсят - в отговор на вкуса предимно на руските клиенти, които са (или поне доскоро бяха) основна ниша в пазара на имоти там", казва арх. Чолалков и добавя: "но не убивайте с камъни архитекта, той прави, каквото му кажат. Едва ли любимият стил на проектантите на тези ротонди е класиката, но - както се казва - един артист трябва да може да играе всякакви роли".

Кой е арх. Тихолов?

Проф. д-р Калин Тихолов (роден 1954г.) е преподавател и ръководител на катедра "Интериор и дизайн за архитектурата" в Университета за архитектура и геодезия (УАСГ).

Освен личен архитект на Доган, Тихолов стана известен най-вече с това, че беше от малкото толкова скандални личности, че дори кабинетът "Орешарски" не успя да го прокара като назначение. Целта на министерството, създадено за Тихолов, беше да отговаря за "бързото и ефективно разпределение" на европейски средства.

Той е автор на подробния устройствен план за застрояването на дюните в Несебър, които бяха купени евтино като земеделска земя от министерството на земеделието, както и на други подробни устройствени планове в района. Освен това е известен и с общия устройствен план на Царево, който целеше орязване на Национален парк "Странджа", заради който България може да бъде сериозно санкционирана от Европейската комисия.

Материал във в-к "Сега" го определя като "крупен купувач на собственост в района – и като физическо лице, и като съдружник в различни фирми и в имотната партида на Тихолов в Несебър има 26 вписвания на покупки и продажби на отделни имоти или право на строеж и 6 вписвания има в партидата му в Царево". Освен това той е проектирал пет хотела, които е трябвало да бъдат построени насред базата на НСА в Равда. Архитектът също е бил ангажиран с проекта за създаване на Административен комплекс на "Мултигруп" в Бургас, чието строителство е спряно през 1995 г. Работил е по разширението на Летище София, административни и офис сгради, но предимно комплекси по морето.

В категории: Бизнес


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Smith
28.04.2016 00:27:15
0
5
Тоя боклук е толкова архитект, колкото аз съм галактически стопаджия. Шибана руска подлога, която стои зад всяко по-съществено ОСИРАНЕ и бетониране на черноморието ни, благодарение на връзките си във властта.
1.
rta
27.04.2016 18:20:12
0
8
има и пред хотел Приморец Бургас
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори